Ališan Omerbašić se rodio 25.12.2010. godine u Sarajevu. Nakon "rutinske" operacije na Dječijoj hirurgiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dječak je dobio sepsu...

Ališanovi roditelji traže kliniku da izmjeste sina na liječenje, amputacija je zadnje rješenje. Nada dolazi sa Dječije klinike Schwabing u sklopu klinike u Minhenu i prof. dr. Milomira Ninkovića...

Ališanov organizam se bori sa sepsom, borba traje danima...Kao posljedica sepse javlja se odumiranje tkiva na šakama, stopalima i nosiću. Doktori na Kliničkom centru u Sarajevu predlažu amputaciju stradalih područja.

Facebook Twitter 

Bosnian Flag United Kingdom flag

Dragi naši prijatelji,

Dobili smo željno očekivani odgovor iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo na našu pritužbu koju smo uputili 22.05.2014. godine na sramnu odluku koju je donijela tužiteljica Amina Ruždić.

Međutim i odgovor na pritužbu je isti kao i prvi stim što je nova tužiteljica Advija Hajdo Balta otkucala malo više slova i sve to sročila umjesto na dva sročila na pet listova. U odgovor je uvrstila i malo citiranog teksta medicinskog vještaćenja kojeg se i ona kao i tužiteljica Amina Ruždić slijepo drži.

Možemo otvoreno reći da je ova sramna odluka tužilaštva udar na dostojanstvo jednog malodobnog djeteta, udar na nas roditelje, udar na sve građane BiH kojima je nepravda učinjena, a koji samo traže pravdu ! Šta god kažemo, suvišno je !!!
Ovim činom tužilaštvo samo pokazuje koliko ne znaju da rade svoj posao za koji su više nego dobro plaćeni od nas poreznih obveznika.

Odluka je napisana tako da se ne zna da li je ona konačna odluka, ima li žalbe, nema li žalbe itd.... Ukratko ne shvatljiva je i teško povezljivo - čitljiva jer tužiteljica Advija Hajdo Balta ponavlja na više mjesta iz konteksta izvučene rečenice medicinskog vještačenja.
Tužiteljica Advija Hajdo Balta je makar malo više mogla pokazati profesionalnosti u svom radu, pozvati nas na razgovor, pokušati malo sagledati više činjenica, malo se više potruditi itd.... Ne, ona je samo prekucala  prvu odluku i otišla svojoj kući sretna što je popravila statistiku Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Ali ipak nova tužiteljica je u ovom slučaju najmanje kriva. Najveća krivica što je ovakva sramna odluka donesena ide na dušu prvoj tužiteljici Amini Ruždić jer nas nije pozivala da joj pomognemo sa slučajem, nije nas obavještavala šta radi, nije htjela da nas primi NIKAD, ukratko izbjegavala nas je kako je znala i umjela, ustvari radila je sve protiv nas, protiv maloljetnog Ališana!
Tužiteljica Amina Ruždić nije prikupila odgovarajuće dokumente koje će poslati na vještaćenje ili pak nije sve dokumente poslala na vještaćenje. Ovo kažemo jer je tužiteljica Ruždić pisanim putem tražila izuzeće dokumentacije iz svake klinike sa KCUS pa i sa Klinike za dječiju hirurgiju KCUS. Te dokumente smo i mi tražili od KCUS i naravno dobili. U tim dokumentima se nalazi puno dokaza koji kažu da je postojao nemar i nesavjesno liječenje prema pacijentu tj. prema Ališanu, a koje su pisali ljekari koji su i okrivljeni u krivičnoj prijavi.

U medicinskom vještaćenju, vještaci kažu da se zna desiti greška i da se sepsa može dobiti uvijek i u svim uslovima ali da su ljekari uradili sve da spase Ališana. Vještaci kažu da su cijelo vrijeme boravka Ališana liječili ispravno i bez greške i u kontinuitetu što je veliki apsurd i na naše i Vaše oči velika LAŽ:.
Vještaci kažu da je došlo do razvoja najtežeg oblika sepse sa multiorganskom disfunkcijom i razvojem septičnog šoka, a koje su posljedice osnovnog urođenog oboljenja.
Vještaci kažu da je uzrok sepse Hydronefroza !!!
Također, po njima trebamo biti sretni što je Ališan uopšte preživio sepsu jer je smrtnost te sepse 95 procenata.
Vještacima i tužiocoma nema veze što je Ališan danas 100 postotni invalid.

Ovo je skandal širih razjera da neko obrazovan piše ovakve nebuloze. SRAMOTA !!!

Mi kažemo da vještaci lažu jer ljekari Ališana nisu liječili u kontinuitetu boravka na klinici !
Ališan je nakon operativnog zahvata prebačen umjesto na intenzivnu ili poluintenzivnu njegu, premješten je na bolesnički odjel.
Tu prvu noć nakon operativnog zahvata Ališan je dobio veliku temperaturu 38,5 C.
Nisu uradili hitne laboratorijske nalaze da provjere zašto je Ališan dobio temperaturu već je dobio pola ćepiča paracetamola u guzu !.
Prvo jutro nakon operativnog zahvata Ališana su samo vizuelno pregledali i otpustili na kućno liječenje što pokazuje i dokazuje ovaj dokument koji smo Vam već pokazivali i pitali da li neko možda zna potpis osobe sa ovog dokumenta.
Ovaj dokument dokazuje i pokazuje da Ališan nije boravio u kontinuitetu na Klinici za Dječiju hirurgiju KCUS nego je otpušten kući na kućno liječenje:

Pokazaćemo Vam još jedan dokument na kojem sve lijepo piše o ovome što smo maloprije napisali, a ljekari su sve lijepo zabilježili ali tužiteljica Amina Ruždić ovaj dokument nije ni pročitala pa razmislila šta ovde piše. Očito ga nije ni vještacima proslijedila !
Taj dokument je otpusno pismo sa Klinike za Dječiju hirurgiju KCUS koji smo također ranije pokazivali, a u kojem lijepo piše da je Ališan dobio temperaturu 38,5 C prvu noć nakon operativnog zahvata i ujutro otpušten kući bez da se makar neko od ljekara pokušao zapitati zašto je Ališan imao noć ranije temperaturu, zašto nisu uradili laboratorijske nalaze itd....  NE, oni su ga poslali kući da se SEPSA proširi i na kraju ugrozi život Ališanu.
Otpusno pismo :

Ovo nije kraj naše borbe za istinu i pravdu. Obećavamo svima Vama da ćemo se boriti i istrajati do kraja u inat korumpiranim tužiocima i korumpiranim ljekarima sa Dječije hirurgije KCUS.

Zadnju sramnu odluku tužiteljice Advije Hajdo Balta možete pročitati u ovom dokumentu:

adobee

 

Puno pozdrava,

Porodica Omerbašić