Ališan Omerbašić se rodio 25.12.2010. godine u Sarajevu. Nakon "rutinske" operacije na Dječijoj hirurgiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dječak je dobio sepsu...

Ališanovi roditelji traže kliniku da izmjeste sina na liječenje, amputacija je zadnje rješenje. Nada dolazi sa Dječije klinike Schwabing u sklopu klinike u Minhenu i prof. dr. Milomira Ninkovića...

Ališanov organizam se bori sa sepsom, borba traje danima...Kao posljedica sepse javlja se odumiranje tkiva na šakama, stopalima i nosiću. Doktori na Kliničkom centru u Sarajevu predlažu amputaciju stradalih područja.

Facebook Twitter 

Bosnian Flag United Kingdom flag

Dragi naši prijatelji,

Na današnji dan prije tačno četri godine, 17.03.2011. godine počela je naša prava bitka, bitka za život našeg sina Ališana, tada 2,5 mjesečne bebe.

Tog dana 17.03.2011. godine u 1 sat i 20 minuta smo ostavili Ališana na Intenzivnoj njezi Pedijatrijske klinike Sarajevo.
Tog dana nismo ni slutili niti sanjali šta su sve ljekari sa Klinike za Dječiju hirurgiju KCUS Sarajevo dva dana ranije prilikom rutinske operacije Cystoscopio uradili Ališanu.
Svojim nestručnim i nesavjesnim radom ljekari sa Klinike za Dječiju hirurgiju KCUS Sarajevo su od jedne zdrave bebe napravili 100 postotnog invalida prve kategorije. Zbog nestručnosti i nesavjesnog rada u službi Ališan danas od 20 prstića ima samo jedan palac i to na lijevoj ruci !!!
Zbog nestručnog i nesavjesnog rada ljekara sa Klinike za Dječiju hirurgiju KCUS Sarajevo Ališan je proveo 3 mjeseca po bolnicama i desetke velikih kontrola.
Preživio je mjesec dana teškog stanja na Intenzivnoj njezi Pedijatrijske klinike Sarajevo.
Nakon toga 3 izrazito teška operativna zahvata na Klinici Schwabing u Minhenu - Njemačka. Svaki taj operativni zahvat je bio izrazito težak za Ališana, s obzirom na stanje u kojem se tada nalazio, a opet kažemo zaslugom ljekara Klinike za Dječiju hirurgiju KCUS Sarajevo!!!
U budučnosti Ališana očekuje još niz kontrolnih pregleda i estetskih operativnih zahvata, a broj im se još uvijek nezna!

Ališan danas ima 4 godine i 2,5 mjeseca. Danas je on jedan sretni dječak, pametan, nasmijan, nemiran, prepun pozitivne energije iz koje svakodnevno nastaju dječački nestašluci. To znaju svi ljudi koji su Ališana i lično upoznali. Ališan danas još uvijek nije svjestan svojih nedostataka jer ga je zajednica (društvo, vrtić itd...) i više nego super prihvatila i pruža mu jako bitnu podršku u njegovom razvoju. Na tome smo svima oko nas koji učestvuju u socijalizaciji i razvoju Ališana neizmjerno zahvalni.

Pola godine nakon što je Ališan nastradao, opet naglašavamo zaslugom ljekara sa Klinike za Dječiju hirurgiju KCUS Sarajevo,  predali smo i krivičnu prijavu protiv odgovornih ljekara Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo. Nakon 3 godine i par mjeseci dobili smo sramnu odluku postupajućeg tužioca da nepostoji osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv ljekara koji su odgovorni za stanje u koje su doveli jednu malu bebu svojim nesavjesnim i nestručnim liječenjem. Zatvorili su naš slučaj na način koji nema nikakve logike, istine, pravne potpore itd.., ustari samo su pokazali da su svi povezani u zaštiti ne male bebe,a danas dječaka, nego u zaštiti nesavjesnih i nestručnih ljekara. Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je ponovo opalilo šamar prvo Ališanu, pa nama roditeljima, pa onda i svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine pokazujući tim činom da smo svi mi obični građani jedne obične budale sa kojima se može manipulisati i igrati kako i kad god se nekome prohtije.
Ali mi kažemo da nismo budale, javno Vam svima kažemo da ćemo se i dalje boriti i dokazivati istinu sve dok nedokažemo da su ljekari krivi za stanje u koje su doveli Ališana.
Pisanih i argumentovanih dokaza imamo na pretek i nebojimo se nikoga (samo dragog Boga).


Ponovo Vam moramo postaviti slike nogica i rukica kakve su bile nakon što je Ališan dobio sepsu zaslugom ljekara sa Klinike za Dječiju hirurgiju KCUS Sarajevo:
Također Vam ponovno pokazujemo i slike ožiljaka koji su trajno ostali na tijelu Ališana zaslugom ljekara sa Klinike za Dječiju hirurgiju KCUS Sarajevo: