Ališan Omerbašić se rodio 25.12.2010. godine u Sarajevu. Nakon "rutinske" operacije na Dječijoj hirurgiji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dječak je dobio sepsu...

Ališanovi roditelji traže kliniku da izmjeste sina na liječenje, amputacija je zadnje rješenje. Nada dolazi sa Dječije klinike Schwabing u sklopu klinike u Minhenu i prof. dr. Milomira Ninkovića...

Ališanov organizam se bori sa sepsom, borba traje danima...Kao posljedica sepse javlja se odumiranje tkiva na šakama, stopalima i nosiću. Doktori na Kliničkom centru u Sarajevu predlažu amputaciju stradalih područja.

Facebook Twitter 

Bosnian Flag United Kingdom flag

Dragi naši prijatelji,

Kao što već znate, nedavno smo bili na kontrolnom pregledu u Minhenu kod naših dragih doktora. Radili smo kontrolu bubrega na Dječijoj hirurgiji Klinike Schwabing kod Prof. dr. Hosie. Radili smo i kontrolu nogica i rukica kod Prof. dr. Ninkovića.

Stalno govorimo "naših dragih doktora" jer ova dva čovjeka su tako dobri ljudi, jednostavni ljudi, profesionalci, vrhunski stručnjaci, humanisti i tek na kraju doktori. Mogli bi pisati satima o ova dva doktora i opet bi imali nešto za dodati lijepo i pozitivno. Hvala Bogu dragom da oni postoje i da se bave doktorskim poslom.

E sad kao što smo rekli, radili smo kontrolu bubrega na Dječijoj hirurgiji Klinike Schwabing kod Prof. dr. Hosie. Radili smo sonografiju bubrega i scintigrafiju bubrega.
Sonografija je pokazala da je lijevi bubreg trenutno u dobrom stanju. Još se nije u potpunosti vratio u normalno stanje ali jako je blizu toga.
Snimak scintigrafije je pokazao da lijevi bubreg ima odlične funkcionalne parametre.

 
Prof. Dr. Stuart Hosie - Klinikum Schwabing Muenchen

Radili smo i kontrolu nogica i rukica kod  Prof. dr. Ninkovića na Klinici za plastičnu hirurgije Bogenhasun.
Prof. dr. Ninković, na prvi pogled je prezadovoljan sa opštim stanjem Ališana u cjelini.
Na ovom pregledu smo napokon ustanovili samo jedan mali dio posljedica koje je sepsa ostavila na tijelu Ališana.
Puno košćica na stopalima i rukicama je pretrpilo teške posljedice od sepse. Posljedice su takve da te kosti spavaju tj. slabo ili nikako ne rastu-ne razvijaju se. Iz tog razloga Prof. dr. Ninković je za iduću godinu zakazao niz novih operacija. Operacija će biti puno, između 7 i 10, a možda i više. Tačan broj nezna ni Prof. dr. Ninković, jer kako sam kaže, tek kad počnemo da radimo znaćemo gdje smo i šta smo.
Prve operacije će početi u aprilu iduće godine i radiće se prvo kosti na rukicama. Radit će se rekonstrukcija košćica koje spavaju tj. koje slabije ili nikako nerastu. Prof. dr. Ninković će raditi po dva prsta. Koristiće svoje najmodernije metode rada na kostima rukica i forsiranja da same rastu uz pomoć fiksator rukavice. Ovaj proces za dva prsta traje 4 mjeseca nakon kojeg se radi skidanje rukavice i sređivanje operisana dva prsta. Nakon toga u toku iste operacije se urade sljedeća dva prsta i sve tako dok se svaki prstić ne odrati do u detalj.
Prof. dr. Ninković garantuje 100 postotni uspjeh oporavka svih košćica na rukicama.
Nakon kompletne rekonstrukcije rukica slijedi težak opravak uz fizikalne vježbe kako bismo Ališana pripremili i osposobili za prve školske dane.

Što se tiče nogica, njih sad zasad neće dirati. Prof. dr. Ninković ima u planu raditi i nogice ali ne želi da ih dira dok god je koža na Ališanovim tabanima dobra. Koža na tabanima koja je do sada pucala uspjevali smo sanirati da sama zaraste. Međutim jednog dana kad pukne koža na tabanimaneće moći samostalno da zaraste jer je ta koža je presađena sa butine, nije prava koža sa tabana. E kad taj dan dođe, a doći će i on, radiće se presađivanje jednog mišića sa nadkoljenice na lijevi taban. Na taj način će malo povećati stopalo i dati čvrstinu tabanu, a Ališanu bolju stabilnost. Pored ovoga svega Ališanu će se i kičma odmoriti jer lijeva nogica je sad kraća za 2 cm. Da bi sačuvali kičmu Ališan mora da provodi po cijeli dan u ortopedskim cipelicama. Velika sreća je da su cipelice funkcionalno vrhunske, ali ipak teško je za Ališana da bude non stop u cipelama koje su ipak teške za njega. Skida ih samo kad spava.
Pored toga i nožnim košćicama je potrebno buđenje i rekonstrukcija kao i kod rukica.

Prof. dr. Ninković kaže da pravo liječenje Ališana tek počinje. Po Prof. dr. Ninkoviću to liječenje i oporavak će da traju jako dugo, sve dok Ališan raste. Znači kad prestane rast i postane čovjek može očekivati da se malo odmori od operacija i doktora.
Uglavnom od iduće godine nas čekaju teška vremana i dešavanja u vezi sa Ališanom, ali uzdamo se u Božiju pomoć i veliku podršku naših dragih prijatelja. Puno operacija i puno pređenih kilometara nas čeka i sami ne znamo kako ćemo sve to da izguramo.

 
Prof. Dr. Milomir Ninković - Klinikum Bogenhausen Muenchen

Nakon ove zadnje kontrole ponovo se pitamo na koji način i kako je Kantonalno Tužilaštvo Kantona Sarajevo uspjelo da ne podigne krivični postupak protiv ljekara koji su odgovorni za stanje u koje su doveli Ališana, u stanje da će Ališan cijeli život imati operacije, u stanje 100 postotne invalidnosti prve kategorije? Hiljadu pitanja, ali niti jednog odgovora nema.
Mi Vam se u Kantonalnom Tužilaštvu Kantona Sarajevo divimo kako ste lijepo zaštitili ljekare, štitite ih i dan danas, a što je najtužnije uvijek ćete ih štititi !
Ponovno Vas pitamo gdje su prava jednog djeteta, gdje su prava za invalidne osobe, gdje su ljudska prava, gdje su sva prava koja su nam kao građanima zagarantovana?
Veliko Vam hvala za to dragi naši tužioci !!!

Puno Vas sve pozdravljamo,
Porodica Omerbašić